Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Η αλήθεια για τα παιδικά καθίσματα


Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μειώνουν κατά 71% τον κίνδυνο θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, κατά 67% την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο κατόπιν σοβαρού τραυματισμού, κατά 50% τον κίνδυνο πρόκλησης μικροτραυματισμών και δείχνουν σε ποσοστό 100% την αγάπη σας για το παιδί σας.

Με αναλογισμούς στοιχείων από τις ΗΠΑ για την ελληνική πραγματικότητα υπολογίζεται ότι η χρήση του παιδικού καθίσματος θα έσωζε από βέβαιο θάνατο 8 παιδιά κάτω των 5 ετών και θα απέτρεπε τον τραυματισμό 1.143 συνομιλίκων κάθε χρόνο. Ωστόσο, χάνουν τη ζωή τους 14 παιδιά επειδή ακριβώς μεταφέρονται στο αυτοκίνητο χωρίς παιδικό κάθισμα.


Παιδιά κάτω των 4 χρόνων κινδυνεύουν σε περίπτωση ατυχήματος δέκα φορές περισσότερο από τα μεγαλύτερά τους, αν δεν κάθονται σε ειδικό καθισματάκι. Ένα παιδί που δεν ταξιδεύει στο ειδικό κάθισμα μπορεί να χάσει τη ζωή του σε σύγκρουση ακόμα κι αν η ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι μικρή.

Ένα παιδί που μεταφέρεται στο αυτοκίνητο χωρίς ειδικό κάθισμα κατάλληλο για την ηλικία του, διατρέχει τριπλάσιο κίνδυνο τραυματισμού σε σχέση με ένα άλλο που είναι τοποθετημένο σωστά σε παιδικό κάθισμα κατάλληλο για την ηλικία και το βάρος του. Τα παιδιά που κάθονται στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου κινδυνεύουν πέντε φορές περισσότερο να τραυματιστούν σοβαρά από εκείνα που κάθονται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.


Το βάρος του παιδιού σε μια σύγκρουση με μέτρια ταχύτητα γίνεται 30 φορές μεγαλύτερο. Με άλλα λόγια, ένα παιδί 3 χρόνων αποκτά βάρος σύγκρουσης 500 κιλά περίπου.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι ένας παίκτης του ράγκμπι, από τον οποίο ζητήθηκε να κρατήσει όσο πιο δυνατά μπορούσε ένα ανδρείκελο μωρού, δεν τα κατάφερε, σε μια σύγκρουση με 50 χλμ/ώρα, και το μωρό εκτοξεύτηκε με δύναμη προς τα εμπρός.

Για ένα παιδί που επιβαίνει σε αυτοκίνητο ο πιο επικίνδυνος τρόπος μεταφοράς του είναι στα χέρια κάποιου ενήλικα. Ακόμα και σε πολύ ήπια σύγκρουση, αν το παιδί κρατιέται στην αγκαλιά, μπορεί:

α) να εκσφενδονιστεί μέσα ή έξω από το αυτοκίνητο,
β) να λειτουργήσει σαν αερόσακος για τον ενήλικα που το κρατάει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ή και να χάσει τη ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails