Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Πιθανώς δεν υπάρχει Θεός ή πιθανώς υπάρχει; Η διαμάχη γύρω από μια διαφημιστική εκστρατεία


Τα λεγόμενα "λεωφορεία της αθεΐας τριγυρνούν πλέον στους δρόμους του Λονδίνου, από την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνοντας στο πλάι τους διαφημιστικά μηνύματα με το σλόγκαν "Πιθανώς δεν υπάρχει Θεός. Σταματήστε να ανησυχείτε και απολαύστε τη ζωή σας".

Η καμπάνια, ύψους 140.000 λιρών, που πέρα από τα λεωφορεία (200 στο Λονδίνο και 600 σε όλη τη Βρετανία), εμφανίζεται στο μετρό (από τη Δευτέρα) και σε αφίσες στους δρόμους, αποσκοπεί στο να πείσει τους άθεους να εκδηλωθούν και να βγουν από το καθεστώς ενοχής ή απάθειας που συχνά τους διακρίνει, και παράλληλα να επηρεάσει τους? αναποφάσιστους περί της ύπαρξης Θεού.

Η διαφημιστική εκστρατεία -που χρηματοδοτείται με εισφορές εθελοντών, η προθυμία των οποίων υπερκάλυψε κατά εννέα φορές το αναγκαίο ποσό σε λιγότερο από μια μέρα- στηρίζεται από τη Βρετανική Ανθρωπιστική Ένωση και προσωπικότητες όπως η συγγραφέας τηλεοπτικών κωμωδιών Αριάν Σερίν. Θέλουν, όπως είπαν, να αντισταθούν στη θρησκευτική προπαγάνδα, που απειλεί τους μη Χριστιανούς με την κόλαση και την αιώνια καταδίκη και να υλοποιήσουν πραγματικά το ιδεώδες της ελευθερίας του λόγου σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Όμως ο Νο 1 υποστηρικτής της καμπάνιας είναι ασφαλώς ο Ρίτσαρντ Ντόκινς, συγγραφέας του βιβλίου "Η Αυταπάτη του Θεού". Το μπεστ-σέλερ του διάσημου εξελικτικού βιολόγου της Οξφόρδης, που έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά, ανάμεσα σε πολλές άλλες γλώσσες του κόσμου, αποτελεί μια μαχητική κριτική της θρησκείας από τη σκοπιά της επιστήμης. Ο διασημότερος υπέρμαχος του νέο-δαρβινισμού σήμερα στον κόσμο είναι αποφασισμένος, στο πλαίσιο της κόντρας επιστήμης-θρησκείας, να "σηκώσει" το θέμα αθεϊας ψηλά στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου διεθνώς.

Η βρετανική θεολογική "δεξαμενή σκέψης" Theos (Θεός), με μετριοπάθεια, αντέδρασε μάλλον θετικά, λέγοντας ότι η καμπάνια αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρχίσουν να σκέφτονται οι άνθρωποι για το Θεό. "Τα πόστερ θα ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν το πιο σημαντικό ερώτημα που θα συναντήσουμε ποτέ στη ζωή μας", όπως είπε, ελπίζοντας προφανώς ότι η αθεϊστική προπαγάνδα τελικά θα αναζωογονήσει τα θρησκευτικά αισθήματα των ανθρώπων.

Η βρετανική πρωτοβουλία έχει ενθαρρύνει τους αθεϊστές στις ΗΠΑ που έχουν ήδη ξεκινήσει τη δική τους καμπάνια. Η αντίστοιχη Αμερικανική Ανθρωπιστική Ένωση το Νοέμβριο ξεκίνησε διαφήμιση σε 230 λεωφορεία στην Ουάσιγκτον με σλόγκαν "Γιατί να πιστεύετε στο Θεό; Απλώς να είστε καλοί για χάρη της καλοσύνης".



"Πιθανώς υπάρχει Θεός"

Όμως ένας διακεκριμένος σχολιαστής των θρησκευτικών ζητημάτων στη Βρετανία, ο Κλίφορντ Λόνγκλεϊ, υπέβαλε στην αρμόδια βρετανική αρχή για τη διαφημιστική δεοντολογία και τις αναγκαίες προδιαγραφές του περιεχομένου των διαφημιστικών μηνυμάτων, επίσημο γραπτό αίτημα κατά της αθεϊστικής καμπάνιας ζητώντας την απόσυρσή της. Το επιχείρημά του είναι ότι στην πραγματικότητα η επιστήμη υποστηρίζει πως "υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει Θεός" και όχι το αντίθετο, όπως υποστηρίζουν ο Ντόκινς και οι συνοδοιπόροι του.

Κατά τον Λόνγκλεϊ, σύμφωνα με την επιστήμη, "πιθανώς υπάρχει Θεός". Όπως αναφέρει, σύμφωνα με έναν αυξανόμενο αριθμό επιστημόνων, οι νόμοι και οι σταθερές της φύσης είναι τόσο άψογα "ρυθμισμένες" και υπάρχουν τόσες "συμπτώσεις" που ευνοούν τη δυνατότητα ανάπτυξης της ζωής, ώστε το σύμπαν δεν μπορεί παρά να έχει δημιουργηθεί μέσω σκόπιμου σχεδιασμού από κάποια νοημοσύνη. Πρόκειται για τη λεγόμενη "Ανθρωπική Αρχή" στο χώρο της επιστήμης, που υποστηρίζει ότι το σύμπαν δεν δημιουργήθηκε τυχαία (όπως διατείνονται οι αθεϊστές επιστήμονες), αλλά υπάρχει τελικά σκοπίμως και μάλιστα για χάρη ειδικά του ανθρώπου.

Επιστήμονες που, μεταξύ άλλων, κατά τον Λόνγκλεϊ, κινούνται σε αυτό το "ανθρωπικό" μήκος κύματος είναι οι Στέφεν Χόκινγκ, Ντένις Σκάνια, Ντέηβιντ Ντόιτς, Πολ Ντέηβις, Φρεντ Χόιλ κ.α. Ο Χόιλ είχε στο παρελθόν συνοψίσει ως εξής την άποψη αυτών των επιστημόνων: Μια ερμηνεία, με βάση την κοινή λογική, των διαθέσιμων στοιχείων δείχνει ότι ένας "επόπτης-επιτηρητής" έχει "παίξει" με τους νόμους της φυσικής, της χημείας και της βιολογίας και ότι δεν υπάρχουν τυφλές δυνάμεις άξιες λόγου στη φύση".

Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο των σύγχρονων επιστημόνων, που ενισχύει την άποψη ότι υπάρχει Θεός, χρηματοδοτείται αφειδώς κυρίως από το Ίδρυμα Τέμπλετον, κληροδότημα του πάμπλουτου ομώνυμου αμερικανού επενδυτή και χρηματιστή. Εναντίον του Ιδρύματος και των χρηματοδοτούμενων επιστημόνων ο Ρίτσαρντ Ντόκινς συχνά έχει στρέψει τα βέλη της κριτικής του.

typos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails