Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

Επικίνδυνη "μόδα" τα αυτοκόλλητα στις πινακίδες

Μια διαφορετική, επικίνδυνη ... μόδα ξεκίνησε από την «τρέλα» των οπαδών για την αγαπημένη τους ομάδα. Οι «κολλημένοι με την μπάλα», κολλούν εκατοντάδες αυτοκόλλητα των συλλόγων που υποστηρίζουν, σε πινακίδες σήμανσης της τροχαίας και σε φωτεινούς σηματοδότες. Το γεγονός, τελευταία, έχει πάρει διαστάσεις, εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί ακόμη και τροχαία ατυχήματα.

Με μια προσεκτική ματιά, οι οδηγοί διαπιστώνουν τη συνήθεια των οργανωμένων οπαδών να κολλούν αυτοκόλλητα των αγαπημένων τους ομάδων στα σήματα της τροχαίας, σε πινακίδες των δήμων, σε στύλους, σε κάδους απορριμμάτων και φανάρια.

Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, τα αυτοκόλλητα είναι τόσο πολλά, που κρύβουν ακόμη και το STOP, την απαγόρευση στροφής αριστερά ή δεξιά, την προειδοποίηση για διάβαση πεζών.

Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο συνήθως πριν από ποδοσφαιρικούς αγώνες, παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι δήμοι για να καθαρίσουν τις πινακίδες από τα αυτοκόλλητα. Εκτός όμως από τα αυτοκόλλητα ομάδων, σε προεκλογικές περιόδους, όπως αυτή ενόψει των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου, εμφανίζονται και … κομματικά αυτοκόλλητα.

«Είναι ο μόνιμος βραχνάς μας. Σε καθημερινή βάση έχουμε στους δρόμους μια στρατιά ανθρώπων για να καθαρίζουν τα αυτοκόλλητα και τις αφίσες τόσο από τις πινακίδες της τροχαίας, όσο από τις πινακίδες για τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης και τα φανάρια. Το κόστος είναι μεγάλο. Και ενώ τη μια ημέρα τα καθαρίζουμε, την επόμενη τα ξανακολλάνε», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Καζαντζίδης.

Σοβαρός κίνδυνος τροχαίων

Όπως ανέφερε ο κ.Καζαντζίδης, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τροχαίων, καθώς οι οδηγοί δεν μπορούν να δουν τα φανάρια ή τα σήματα της τροχαίας: «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, αφού τα αυτοκόλλητα, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτουν τα φανάρια και οι οδηγοί δεν ξέρουν εάν είναι πράσινο ή κόκκινο».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η κατάσταση είναι δυσφημιστική για τη χώρα μας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε έρχονται τουρίστες, οι οποίοι δεν μπορούν να ενημερωθούν από τις ανάλογες πινακίδες για τα μέρη που θέλουν να επισκεφτούν, καθώς αρκετές είναι γεμάτες από αυτοκόλλητα.

«Μας λείπει η παιδεία. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Εμείς, σε καθημερινή βάση έχουμε στο δρόμο δώδεκα εργαζόμενους και δύο οχήματα για να ξύνουν τα αυτοκόλλητα. Το κόστος για τον καθαρισμό είναι μεγάλο και αυτό βαρύνει όλους τους πολίτες», σημείωσε ο κ.Καζαντζίδης.

Το χειρότερο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, είναι πως στο 99% των περιπτώσεων δεν αποδίδονται ευθύνες, αφού δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί αυτός που έχει κολλήσει τα αυτοκόλλητα. «Απευθυνόμαστε συνήθως στις ομάδες ή στα κόμματα. Αυτοί δεν αποδέχονται την ευθύνη και μας παραπέμπουν στους διαφημιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους μας λένε πως υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Άρα στο 99% των περιπτώσεων δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε κάποιον», είπε χαρακτηριστικά.

Η καταστροφή των πινακίδων, σύμφωνα με το νόμο, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης δύο ετών. Οι οπαδοί των ομάδων, όμως, τονίζουν πως με τα αυτοκόλλητα «οριοθετούν» την περιοχή τους και αυτό το κάνουν γνωστό και στους αντίπαλους φιλάθλους.

Εκτός από το κόστος για τον καθαρισμό των πινακίδων, υπάρχει και το κόστος της αντικατάστασης, διότι οι πινακίδες φθείρονται από τα αυτοκόλλητα και οι αρχές είναι υποχρεωμένες να τις αντικαταστήσουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails