Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Κοινόχρηστη η πιλοτή στις πολυκατοικίες

Η πιλοτή είναι κοινόχρηστος χώρος και όλοι οι συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην πολυκατοικία μπορούν να έχουν μια θέση σ' αυτήν.
Ετσι έκρινε το Εφετείο της Αθήνας, καταρρίπτοντας με απόφασή του τα «χαρακώματα των πιλοτών», καθώς αποφαίνεται ότι μπορούν να κάνουν χρήση των χώρων στάθμευσης της πιλοτής και όσοι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας δεν έχουν αγοράσει θέσεις πάρκινγκ.
Το δικαστήριο βάζει έτσι «φρένο» στις αυθαίρετες αποφάσεις συνιδιοκτητών να χρησιμοποιείται η μισή πιλοτή για πάρκινγκ και ο άλλος χώρος να παραμένει κλειστός.
Συγκεκριμένα με την υπ' αριθμόν 1252/2009 απόφασή του, το Εφετείο Αθήνας ορίζει ότι:
* Οσες θέσεις στάθμευσης δεν...
έχουν παραχωρηθεί κατ' αποκλειστική χρήση σε ιδιοκτήτη διαμερίσματος της πολυκατοικίας, είναι κοινόχρηστες.

* Δεν δικαιούνται οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας να απαγορεύουν την ελεύθερη σύγχρηση των θέσεων αυτών σε ιδιοκτήτη διαμερίσματος της πολυκατοικίας με τον ισχυρισμό ότι αυτός δεν αγόρασε θέση στάθμευσης.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη ιδιοκτήτριας διαμερίσματος σε πολυώροφη πολυκατοικία στο Χαλάνδρι, στην οποία υπάρχουν 19 θέσεις στάθμευσης, όταν της απαγορεύτηκε έπειτα από είκοσι χρόνια να σταθμεύει το όχημά της σε συγκεκριμένη θέση εντός της πιλοτής.

Οι άλλοι ιδιοκτήτες τής απαγόρευσαν να σταθμεύει το αυτοκίνητό της στην πιλοτή και στους αδιάθετους χώρους αυτής, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, διότι δεν αγόρασε θέση στάθμευσης.

Το δικαστήριο όμως αποφάσισε ότι «η πιλοτή είναι κοινόχρηστος χώρος, στον οποίο έχουν δικαίωμα χρήσης όλοι οι συνιδιοκτήτες, εκτός αν το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης έχει παραχωρηθεί υπέρ ιδιοκτήτη συγκεκριμένου διαμερίσματος. Επομένως, οι εναγόμενοι, εφόσον οι ανωτέρω θέσεις στάθμευσης δεν τους ανήκουν κατ' αποκλειστική χρήση, δεν δικαιούνται να απαγορεύσουν στην ενάγουσα να κάνει και αυτή, όπως και οι λοιποί συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, χρήση των ως άνω χώρων στάθμευσης της πιλοτής».

Υποχρεώνει μάλιστα τους 17 συνιδιοκτήτες να της επιτρέψουν τη σύγχρηση με την απειλή, σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής, προσωπικής κράτησης διάρκειας ενός μήνα και χρηματικής ποινής 1.000 ευρώ, για τον καθένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails