Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Αποψίλωση στις παράνομες πινακίδες

Αποψίλωση στις παράνομες πινακίδες
Τάξη στη «ζούγκλα» με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες επιχειρεί να βάλει, σε πρώτη φάση στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης (θα ακολουθήσουν οι εθνικοί δρόμοι), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Για την απομάκρυνση των πινακίδων, που ενοχοποιούνται για πολλά τροχαία ατυχήματα, εγκρίθηκε πίστωση 200.000 ευρώ.

«Δώσαμε έμφαση στην περιφερειακή οδό διότι καθημερινά υπολογίζεται ότι διέρχονται περίπου 100.000 οχήματα. Καθαιρέσαμε 42 επικίνδυνες διαφημιστικές πινακίδες, όμως υπάρχουν πολλές περισσότερες παράνομες», είπε ο περιφερειάρχης, καθηγητής Γιώργος Τσιότρας.

Ξεπηδούν σαν μανιτάρια

Στη Θεσσαλονίκη και κυρίως στο κέντρο της πόλης, τα τελευταία χρόνια οι διαφημιστικές πινακίδες ξεπηδάνε σαν μανιτάρια. Καπνοβιομηχανίες, αυτοκινητοβιομηχανίες, επιχειρήσεις και σχήματα νυχτερινών κέντρων είναι η πλειονότητα των προβαλλόμενων στα διαφημιστικά πλαίσια. Ο τζίρος είναι τεράστιος και τα συμφέρονται πολλά.

«Με το νέο νόμο όλες οι διαφημιστικές πινακίδες είναι παράνομες! Επιτρέπονται μόνο εκείνες που έχει οριοθετήσει ο εκάστοτε δήμος και εκείνες που βρίσκονται μέσα σε ιδιωτικό χώρο με διαστάσεις δύο μέτρα ύψος και έντεκα μέτρα μήκος», δήλωσε στον ΕΤ στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας της Θεσσαλονίκης.

Μελέτη του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το ποσοστό των αυθαίρετων ή κατά οποιονδήποτε τρόπο παράνομων διαφημιστικών πλαισίων ξεπερνά το 70%». Σύμφωνα με το ΤΕΕ η παράβαση που συναντάται συχνότερα αφορά στην τοποθέτηση των διαφημιστικών πλαισίων. «Ενα σύνολο από αναρίθμητες παραβάσεις συμπληρώνουν την υφιστάμενη κατάσταση, όπως για παράδειγμα το ότι δεν τηρούνται οι προδιαγραφές για το ύψος της θέσης των πλαισίων σε σχέση με το έδαφος.

Τα «φιλέτα» με τις περισσότερες διαφημιστικές πινακίδες είναι: η δυτική έξοδος, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, ο δρόμος προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», η περιφερειακή, η εθνική οδός και η οδός Λαγκαδά.

Οι αριθμοί

15 εκατ. ευρώ είναι ο ετήσιος τζίρος.

300 ευρώ το μήνα κοστίζει καταχώριση σε πλαίσιο «ρακέτα» στο κέντρο.

500 ευρώ σε απλό παραλληλόγραμμο πλαίσιο χωρίς φωτισμό.

1.000 ευρώ σε μια φωτιζόμενη πινακίδα τύπου «πίζα» σε προνομιακή θέση.

60.000 ευρώ το χρόνο, συν την εγκατάσταση, φωτεινή πινακίδα σε καλή θέση στα ανατολικά.
e-tipos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails