Tην κύρια αιτία του πρόωρου θανάτου και αναπηρίας για τα παιδιά ηλικίας 5-14, θα αποτελούν στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2015 τα οδικά ατυχήματα.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια του ιδρύματος FIA (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου), υπολογίζεται ότι συνολικά θα χαθούν οι ζωές 5 εκατ. συνανθρώπων μας, ενώ άλλοι 50 εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας σοβαρών τραυματισμών σε οδικό ατύχημα που θα υποστούν μέχρι το 2015. Πρόβλεψη η οποία επιβεβαιώνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι τα τροχαία ατυχήματα ήδη έχουν στοιχήσει την απώλεια περισσότερων ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες από την ελονοσία, με οικονομικό κόστος μέχρι και 100 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με όλη την ενίσχυση στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Για το λόγο αυτό καλούνται οι κυβερνήσεις όλων των χωρών να λάβουν μέτρα καταπολέμησης και να ενταχθούν στην Παγκόσμια εκστρατεία για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας εφαρμόζοντας το πρόγραμμα της «Δεκαετίας Δράσης για τη βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας».
Η Έκθεση «Ασφαλείς Δρόμοι» του Ιδρύματος της FIA, που εγκρίθηκε από τους μεγαλύτερους εμπειρογνώμονες οδικής ασφάλειας, προτρέπει τις κυβερνήσεις χωρών που συμμετέχουν στα Ηνωμένα Έθνη και θα συμμετέχουν στην πρώτη παγκόσμια διακυβερνητική διάσκεψη για την οδική ασφάλεια στη Μόσχα το Νοέμβριο, για την υποστήριξη μιας νέας «Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια μεταξύ 2010-2020».
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας η διεθνής κοινότητα πρέπει να επενδύσει 300 εκατ. δολ. σε σχέδιο δράσης για την πρόληψη των τραυματισμών στην κυκλοφορία και την εκ νέου εστίαση των εθνικών πολιτικών οδικής ασφάλειας καθώς και των κονδυλίων που πρέπει να διατεθούν προς το σκοπό αυτό.
Βάσει της έκθεσης περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στους δρόμους των αναπτυσσόμενων χωρών κάθε χρόνο και δεκάδες εκατομμύρια τραυματίζονται, με πρόβλεψη διπλασιασμό των μεγεθών μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν παγκοσμίως τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου των νέων ηλικίας 10-24 ετών, ενώ έχουν πλέον ξεπεράσει την ελονοσία ως σημαντική αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες.
naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου