Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Ο χουλιγκανισμός αποτελεί απειλή και για την οδική ασφάλεια

Αν κάνετε τον κόπο να παρατηρήσετε μια πινακίδα οδικής σήμανσης στην πίσω πλευρά της θα διαβάσετε (παραθέτω ακριβώς τη φράση) πως η «καταστροφή της τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι και ενός έτους». Μην το πάρετε τοις μετρητοίς όμως, αν σας κάνει κέφι πηγαίνετε τη νύχτα και βάψτε τη με ό,τι χρώμα σας αρέσει, ουδείς πρόκειται να σας τιμωρήσει… Γιατί αν συνέβαινε το αντίθετο δεν θα αντικρίζαμε αυτή την εξωφρενική εικόνα που υπάρχει στους δρόμους μας.

Οι πινακίδες οδοσήμανσης έχουν καταστεί… αδιάβαστες, όχι γιατί ξεθώριασαν, αλλά από τα ένα σωρό αυτοκόλλητα που επικολλούν πάνω τους οι χουλιγκάνοι των γηπέδων. Δεν μπορείς να καταλάβεις αν επιτρέπεται να στρίψεις δεξιά ή αριστερά. Κι αν την πατήσεις θα βρεθείς αντιμέτωπος με το κανονικά ερχόμενο αυτοκίνητο.

Tι είναι όμως όλα αυτά τα αυτοκόλλητα; Είναι ποδοσφαιρικά σήματα και συνθήματα των γνωστών πρασινοκόκκινων «θυρών» 13 και 7. Οι κίτρινοι της «21» δραστηριοποιούνται περισσότερο στην καταστροφή με σπρέι προσόψεων κτιρίων.

Σ’ αυτό, λοιπόν, το ιδιότυπο εξωγηπεδικό ντέρμπι των χουλιγκάνων το στοίχημα είναι ποιος θα κολλήσει τα περισσότερα σήματα σε όσον το δυνατόν πιο πολλές πινακίδες και στο κέντρο και στην περιφέρεια. Κολλάει ο ένας τη δικιά του, σπεύδουν οι «αντίπαλοι» να κολλήσουν από πάνω τη δικιά τους και πάει λέγοντας. Ετσι, μόλις πλησιάσεις στην ταμπέλα που πρέπει να σε κατευθύνει π.χ. προς το αεροδρόμιο διαπιστώνεις ότι δεσπόζει ένα μεγάλο αυτοκόλλητο με το… γούρικο αριθμό 13!

Πέραν της ρύπανσης και της καταστροφής δημόσιας περιουσίας αυτός ο χουλιγκανισμός αποτελεί απειλή για την οδική ασφάλεια. Προσπαθώντας ο οδηγός να διαβάσει το οδόσημα «κάτω» από το αυτοκόλλητο αποσπάται η προσοχή του από το δρόμο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα.

Τι πράττουν λοιπόν οι αρμόδιοι για τις πινακίδες οδοσήμανσης; Βασικά τίποτε. Τις τοποθετούν συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει όμως λόγο και το υπουργείο Μεταφορών, καθώς και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο συνεννοείται με τους δήμους, οι οποίοι έχουν την ευθύνη παρακολούθησης και συντήρησής τους. Τέλος, η αστυνομία είναι κατά νόμο υπεύθυνη για να συλλάβει και να παραπέμψει τους καταστροφείς στη δικαιοσύνη, όμως «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει»…

Ολα τα εν λόγω αυτοκόλλητα έχουν και «υπογραφή» (θύρα τάδε) και διεύθυνση (γειτονιά δείνα), κάποια και τηλέφωνο. Γιατί, εκτός από τους συνδέσμους χουλιγκάνων οπαδών, έχουν αρχίσει δειλά δειλά (βλέποντας το ατιμώρητο) να τοποθετούνται κι άλλα αυτοκόλλητα όπως π.χ. ταβέρνα ο Μπάμπης με πλήρη στοιχεία. Ε, τι θέλουν παραπάνω για να τους πιάσουν;

Κι αν τους πιάσουν, ας μην τους στείλουν στη φυλακή, όπως αναγράφουν οι πινακίδες. Η καλύτερη τιμωρία είναι να τους υποχρεώσουν να τις καθαρίσουν όλες, και είναι χιλιάδες…
http://tv-greek-sansimera.blogspot.com

1 σχόλιο:

scepticusbatsicus είπε...

Πολλές φορές έχουμε κάνει μεμονωμένες αναφορές στους κατά τοπους δήμους για τραγικές πινακίδες που δεν φαίνονται καθόλου και αυτό έχει παίξει ρόλο σε ένα τροχαίο ατύχημα Κάποιες φορές γίνονται αναφορές ανά κάποιους μήνες μαζικές αναφορές με δεκάδες πινακίδες κάθε φορά στις οποίες αναφέρεται το παραμικρό που μπορεί να έχει πάνω ξ πινακίδα.
Τις περισσότερες φορές οι Δήμοι έστω και καθυστερημένα αντικαθιστούν ή καθαρίζουν τις πινακίδες , μα μέσα σε λίγες μέρες αυτές βρίσκονται ξανά βαμμένες ή με αυτοκόλλητα πάνω...
Η λύση είναι όταν κάποιος από εσάς βλεπει κάποιον να αλλοιώνει με οποιονδήποτε τρόπο μια πινακίδα να επικοινωνεί με το 100.
Επίσης σε πινακίδες της γειτονιάς σας , να επικοινωνείτε οι ίδιοι με τους δήμους της περιοχής σας , επώνυμα , λέγοντας και ότι είστε δημότης της αυτού του δήμου (ψηφαλάκια..) και να ενημερώνετε για τραγικά αλλοιωμένες πινακίδες..
Να παίρνετε το τεχνικό τμήμα του δήμου ή τον ίδιο τον αντιδήμαρχο υπεύθυνο για αυτά...
Με ευχολόγια και αναθέματα δε γίνεται δουλειά...Μόνο με προσωπική δραστηριοποίηση.. ;)

Related Posts with Thumbnails