Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Μια τάξη μαθητών χάνεται κάθε χρόνο από τα τροχαία στα Χανιά

Στο μέγεθος του προβλήματος αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της μονάδας επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου Χανίων, Πέτρος Νικητάκης, που χαρακτήρισε τα τροχαία ως κοινωνική μάστιγα.

«Κάθε χρόνο στο Νομό Χανίων ξεκληρίζεται μια τάξη μαθητών. Μια τάξη σχολείου κάθε χρόνο κλείνει», τόνισε ο κ. Νικητάκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 στο Νομό Χανίων είχαν χάσει τη ζωή τους 23 άτομα, ενώ μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2009 οι νεκροί από τροχαία έχουν φθάσει τους 18. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών που χάνονται είναι νέοι άνθρωποι, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός αυτών που τραυματίζονται σοβαρά και ακόμα μεγαλύτερος αυτών που τραυματίζονται ελαφρύτερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας αποκατάστασης του Νοσοκομείου Χανίων, ο μέσος χρόνος για να επανέλθει ένας σοβαρά τραυματίας είναι οι 24 μήνες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θύματα των τροχαίων μένουν διά βίου παράλυτα. Οι αναφορές του κ. Νικητάκη έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία ανακοινώθηκε η σύσταση στα Χανιά συλλόγου για την πρόληψη των τροχαίων.

Την ιδρυτική διακήρυξη του συλλόγου υπογράφει το σύνολο των τοπικών φορέων και αρχών, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, ενώ η πρώτη συγκέντρωση ενημέρωσης για τους στόχους του συλλόγου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 18.30, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Ο κ. Νικητάκης αναφέρθηκε και στις κοινωνικές διαστάσεις του προβλήματος, επισημαίνοντας πως εκτός από τον ανθρώπινο πόνο για τις απώλειες, οι επιπτώσεις ενός τροχαίου είναι πολλές: «Ένα τροχαίο σημαίνει ακόμη αποδιοργάνωση ολόκληρων οικογενειών, γιατί δυστυχώς παρά πολλοί παραμένουν είτε μακροχρόνια ανάπηροι είτε διά βίου ανάπηροι», τόνισε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι για να περιορισθεί η μάστιγα των τροχαίων πρέπει η ίδια η κοινωνία να αποκτήσει οδική συνείδηση και επεσήμανε ότι το μήνυμα αυτό πρέπει να περνά από τις μικρές ηλικίες.

Στην πρωτοβουλία για τη σύσταση του συλλόγου συμμετέχει και ο κ. Μανώλης Χουρδακης που πριν από ένα χρόνο είχε χάσει την κόρη του, μαθήτρια της Β' Λυκείου σε τροχαίο.

Ο ίδιος με λίγες λέξεις περίγραψε το μέγεθος του προβλήματος: «Για να καταλάβετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα σας λέω ότι από το συγκεκριμένο τμήμα της κόρης μου λείπουν αυτή τη στιγμή από τη ζωή 3 παιδιά».

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται στα Χανιά για μείωση των τροχαίων ανακοινώθηκε πως το Νοσοκομείο Χανίων θα διοργανώσει ειδική ημερίδα το α' δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
ΑΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails