Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Πρόταση για θέσπιση πανευρωπαϊκού ορίου αλκοόλ

Τη θέσπιση κοινού επιτρεπόμενου ορίου αλκοόλ στο αίμα για τους οδηγούς όλης της Ευρώπης πρότεινε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (ETSC) κ. Αντόνιο Αβενόσο. Κάθε ώρα που περνά πεθαίνουν στην άσφαλτο 5 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα η Γηραιά Ηπειρος να μετρά κάθε χρόνο περίπου 39.000 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα. Ο κ. Αβενόσο πρότεινε το όριο αλκοόλ στο αίμα να μην υπερβαίνει τα 0,5 mg/ml (0,2mg/ml για τους οδηγούς μαζικών μέσων μεταφοράς) σε μια προσπάθεια περιορισμού των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων. Σημειώνεται ότι σήμερα σχεδόν κάθε χώρα έχει θεσπίσει τα δικά της όρια, ενώ υπάρχουν χώρες που έχουν μηδενίσει την επιτρεπόμενη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα των οδηγών (Σλοβακία, Τσεχία, Ρουμανία, Ουγγαρία). Στη χώρα μας, όπως και σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Ισπανία το όριο είναι στα 0,5 mg/ml.

Εμπλοκή οδηγού...


Ενδιαφέρον παρουσιάζουν στοιχεία του βρετανικού Κέντρου Μελετών Μεταφορών, σύμφωνα με τα οποία για κάθε δύο ή τρεις θανάτους με εμπλοκή οδηγού υπό την επήρεια αλκοόλ πάνω από το όριο (0,8mg/ml για τη Βρετανία) υπάρχει ανάμειξη οδηγού που έχει καταναλώσει αλκοόλ κάτω από το επιτρεπόμενο όριο.

Ο κ. Αβενόσο από το ETSC σημείωσε χθες ότι επιβεβλημένη κρίνεται και η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, καθώς χώρες όπως η Αυστρία παρουσίασαν μείωση 20% στους θανάτους από τροχαία που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ (2005-2006) μόλις ενίσχυσαν τους ελέγχους. Συγκλονιστικά επίσης είναι τα στοιχεία του ETSC που αναφέρουν ότι οι πιθανότητες θανάτου ενός νεογέννητου από τροχαίο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι 1 προς 150 ενώ οι πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού 1 προς 19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails