Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Μείωση τιμής διοδίων

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων,με θέμα Μείωση τιμής διοδίων επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.Στην Ερώτησή του, πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής σημειώνει:

Σε δήλωσή του στις 29/9/2009, μία μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου, ο τότε πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τα Δημόσια Έργα και νυν Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Γιάννης Μαγκριώτης, έλεγε τα εξής:

«Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί, πως θα ζητήσει να αφαιρεθούν οι έμμεσοι φόροι υπέρ του κράτους, που έχει κρύψει μέσα στις συμβάσεις παραχώρησης η κυβέρνηση, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την κατασκευή του έργου και οι οποίοι αποτελούν το βασικό λόγο, που οι τοπικές, περιφερειακές οικονομίες και οι πολίτες τους πληρώνουν και θα πληρώνουν ακόμη πιο ακριβά διόδια για τα επόμενα τριάντα χρόνια.

Οι φόροι αυτοί είναι δυσβάσταχτοι για τις τοπικές κοινωνίες και σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύουν να καταστήσουν ζημιογόνους τους οδικούς άξονες για τις περιφέρειες από τις οποίες διέρχονται».

Σήμερα, τρεις μήνες σχεδόν μετά τις εκλογές, τίποτα από όλα αυτά που εξήγγειλε προεκλογικά ο κ. Μαγκριώτης δεν έχει υλοποιηθεί. Στην σημερινή συγκυρία της οικονομικής καχεξίας που βιώνουν οι έλληνες πολίτες, οι οδηγοί συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τις υπέρογκες τιμές διοδίων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τις συμβάσεις παραχώρησης που υπέγραψε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι οι τιμές των διοδίων αποτελούν μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες. Οι εναλλακτικές διαδρομές που προσφέρονται δεν είναι ασφαλείς για τους οδηγούς και αναμφίβολα μια πιθανή μείωση των διοδίων θα ανακούφιζε τους οδηγούς, αρκεί να μην μειωθούν οι υποχρεώσεις των Εταιριών για την συντήρηση του δικτύου (ΠΑΘΕ και παράπλευρων δρόμων) ή οι χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης προς τους Δήμους, ελλείψει κονδυλίων.

Συνεπώς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης, με στόχο την μείωση της τιμής των διοδίων τουλάχιστον κατά 50%;

2. Εάν η επαναδιαπραγμάτευση είναι μέσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης, πότε αναμένεται να γίνει η μείωση των διοδίων, δεδομένου ότι οι πιθανές αλλαγές θα πρέπει να επικυρωθούν από τη Βουλή, αλλά και από την ΕΕ, ενώ για αυτές θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι τράπεζες, ο ρόλος των οποίων είναι καθοριστικός στην χρηματοδότηση των έργων;

3. Δεσμεύεται η Κυβέρνηση ότι μετά την πιθανή μείωση της τιμής των διοδίων δεν θα μειωθούν οι υποχρεώσεις των Εταιριών για την συντήρηση του δικτύου ή οι χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης προς τους Δήμους;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails