Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ανύπαρκτοι οι παρακαμπτήριοι οδικοί άξονες των εθνικών αυτοκινητοδρόμων

TA επικίνδυνα σημεία στους παρακαμπτήριους οδικούς άξονες που χρησιμοποιούνται μετά την αποκοπή της Βόρειας με τη Νότια Ελλάδα, αλλά και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί έως ότου επαναλειτουργήσει το εθνικό οδικό τμήμα στο ύψος των Τεμπών, καταγράφει έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, λόγω του εντονότατου ανάγλυφου και της ανυπαρξίας εδώ και χρόνια συστηματικής συντήρησης των οδικών περιφερειακών αξόνων ελλοχεύει ο κίνδυνος να κλείσουν και οι εναπομείνασες προσβάσεις προς και από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και να δημιουργηθούν συνθήκες δυσμενείς για την ασφάλεια των οδηγών.

Oπως επισημαίνει στην έκθεσή του, οι παρακαμπτήριες οδοί παρουσιάζουν:

1. Μέσω Αγιάς και παράλιων Νομού Λάρισας για Ι.Χ. και οχήματα μέχρι 3,5 t προσθέτει 40-45 λεπτά. Τοπικοί παράγοντες εκφράζουν προβληματισμούς για την πιθανή επίπτωση στην ευστάθεια της οδού, αν ακολουθήσουν δυνατές βροχοπτώσεις. Η νέα διαδρομή είναι 90 χλμ. αντί 40 χλμ. σήμερα (μέσω Αγιόκαμπου).

2. Για Ι.Χ. και οχήματα μέχρι 3,5 t μέσω Ελασσόνας - Αγ. Δημητρίου και Κατερίνης, προσθήκη 45-50 λεπτά. Στη διαδρομή αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν τα υπάρχοντα γεφύρια και κρίσιμα σημεία για την ευστάθεια του εδάφους δεδομένου ότι και εδώ υπάρχουν ανησυχίες για ενδεχόμενες δυνατές βροχοπτώσεις. Η νέα διαδρομή είναι 110 χλμ. αντί 85 χλμ. σήμερα.

3. Η μεγαλύτερη παρακαμπτήρια διαδρομή είναι μέσω Ελασσόνας - Κοζάνης - Εγνατίας - Κόμβου Κλειδιού για φορτηγά άνω των 3,5 t, η οποία προσθέτει στη διαδρομή περίπου 1 ώρα και έχει ποιοτικά τα καλύτερα χαρακτηριστικά (και Α/Δ). Η νέα διαδρομή είναι 215 χλμ. αντί 120 χλμ. σήμερα. Συνεπώς η αναζήτηση και άλλων ασφαλέστερων και συντομότερων διαδρομών θα πρέπει να εξεταστεί.

Επιπτώσεις και λειτουργία παρακαμπτήριων οδών

Λόγω της μεγάλης πορείας που εκτελούν τα βαρέα οχήματα (φορτηγά) με την προσθήκη σημαντικού χρόνου διαδρομής στον βασικό άξονα της χώρας Βορρά-Νότου, οι επιπτώσεις στις εμπορευματικές μεταφορές και συνακόλουθα στην εθνική οικονομία είναι σημαντικές. Παράλληλα, η οδική ασφάλεια των κινούμενων οχημάτων (και Ι.Χ.) γίνεται από οδούς με:

πολύ χαμηλή γεωμετρία και στενή διατομή (στενό οδόστρωμα),

έντονα προβλήματα χειμερινής συντήρησης (αποχιονισμό, παγετό κ.λπ.) σε υψηλά υψόμετρα,

μέτρια έως κακή κατάσταση οδοστώματος κατά τμήματα,

ελλιπής ή άστοχη κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση,

ελλείψεις στην πληροφοριακή σήμανση που έχει ως συνέπεια οι οδηγοί να χάνονται μέσα σε δαιδαλώδεις μικρούς δρόμους κωμοπόλεων και οικισμών, οι οποίοι μειώνουν σημαντικά το επίπεδο της οδικής ασφάλειας,

μειωμένη ορατότητα στα άκρα της οδού λόγω έντονης αυτοφυίας και βλάστησης.

Επειδή εκτιμάται ότι ο χρόνος αποκατάστασης μπορεί να φτάσει και έως το Πάσχα, με επικείμενο τον χειμώνα, προτείνεται στην πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στα ακόλουθα:

Να συναχθεί άμεσα μελέτη μέτρων LIFE ((L)ow (I)nvestment (F)ast (E)ffective), δηλαδή μέτρα χαμηλού κόστους άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να εντοπιστούν τα επικίνδυνα σημεία (Black Spots) και να αρθούν οι επικινδυνότητες το ταχύτερο δυνατόν.

Η έναρξη των έργων αυτών να αρχίσει με την τμηματική ολοκλήρωση της μελέτης.

Η μελέτη μέτρων LIFE πρέπει να αντιμετωπίσει:

Aμεση αποκατάσταση κατακόρυφης σήμανσης (ιδίως πληροφοριακή σήμανση).

Βελτίωση ισόπεδων κόμβων με βελτίωση ορατότητας, κατακόρυφης σήμανσης, ηλεκτροφωτισμού κ.λπ.

Βελτίωση οδοστρώματος με χρονικό διάγραμμα, αρχίζοντας από τα πολύ κακά σημεία βατότητας.

Αξιολόγηση και πρόταση έργων με αξιοποίηση μικρών οδών ή χωματόδρομων για παράκαμψη οικισμών πόλεων.

Πλήρης έλεγχος ηλεκτροφωτισμού δεδομένου ότι τα περισσότερα ατυχήματα προβλέπεται να γίνουν βράδυ κατά το πρώτο διάστημα.

Σοβαρή ενίσχυση του αποχιονισμού στα υψηλά υψόμετρα με διάθεση πολλαπλάσιου αριθμού αποχιονιστικών λόγω και των επικείμενων χειμερινών μηνών. Σε αυτό το πλαίσιο το ΤΕΕ υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση ισχυρού χιονιού και παγετού, οι παρακαμπτήριες οδοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα εφόσον δεν υπάρχει οργανωμένη επέμβαση με κατάλληλο εξοπλισμό, αναστροφές εκχιονιστικών μηχανημάτων κ.ά.
express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails