Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Το σύστημα GPS κινδυνεύει να χάσει την ακρίβειά του λόγω…ηλικιωμένων δορυφόρων

Αρχίστε να ξεσκονίζετε τους παλιούς καλούς χάρτες και μην είστε σίγουροι ότι η πλοήγηση που σας παρέχει το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης GPS, στο αυτοκίνητο, το σκάφος σας, το κινητό τηλέφωνο ή όπου αλλού, θα είναι είναι το ίδιο ακριβής και στο άμεσο μέλλον.

Οι υπάρχοντες δορυφόροι του αμερικανικού συστήματος έχουν πια «γεράσει» και η αντικατάστασή τους δεν έχει αρχίσει καν, με συνέπεια μετά το 2010 το σύστημα να κινδυνεύει με απώλεια της ακρίβειας και αξιοπιστίας του, σύμφωνα με μια έκθεση-καμπανάκι κινδύνου που παραδόθηκε στις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ.

Μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί παρά να ανησυχεί βαθιά πολλά εκατομμύρια ιδιώτες, εταιρίες και κρατικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Ειδικά για τους οδηγούς στο δρόμο, οι ανακριβείς οδηγίες θα αποτελούσαν εφιάλτη – και πηγή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων- ενώ τα πράγματα θα ήσαν ακόμα πιο ανησυχητικά για τις ένοπλες δυνάμεις σε πολλές χώρες.

Οι πάσης φύσης συσκευές GPS υπολογίζουν μια θέση πάνω στη Γη συγκρίνοντας τα σήματα από τουλάχιστον τέσσερις δορυφόρους, που συνεχώς γυρνάνε πάνω από τον πλανήτη μας και βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (η οποία και κατηγορείται πρωτίστως για τις καθυστερήσεις στην αναβάθμισή τους).

Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός δορυφόρων για μια παγκόσμια κάλυψη είναι 24. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 31, αλλά οι 13 από αυτούς έχουν ήδη ξεπεράσει κατά τουλάχιστον τέσσερα χρόνια το όριο ζωής για το οποίο σχεδιάστηκαν.

Η πρώτη αντικατάσταση δεν προβλέπεται να γίνει πριν τον φετινό Νοέμβριο, τρία χρόνια αργότερα από ό,τι προβλεπόταν. Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι μεταξύ 2011-2012 υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο αριθμός των δορυφόρων να πέσει κάτω και από το ελάχιστο των 24.

Ένα επίγειο σύστημα ραδιο-πλοήγησης, που λέγεται “Loran”, θα μπορούσε να προσφέρει «μπακ-απ» υποστήριξη στο GPS, αλλά οι περικοπές στον αμερικανικό κρατικό προϋπολογισμό δυσκολεύουν αυτή την εναλλακτική λύση.

Το «γκρίζο» μέλλον του αμερικανικού GPS αναμένεται να διευκολύνει την εξάπλωση του ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού συστήματος Galileo, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2010 – ακριβώς τότε δηλαδή που μπορεί να αρχίσουν να…εκπνέουν οι αμερικανικοί δορυφόροι.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails