Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

Έξι νεκροί σε 13 ημέρες στα Χανιά!

Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους, 1 τραυματίστηκε σοβαρά και 3 ελαφρά σε 8 τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν τις πρώτες 13 ημέρες του Οκτωβρίου. Συνολικά, από την αρχή του χρόνου, σε 91 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, 20 άτομα σκοτώθηκαν και 124 τραυματίστηκαν (29 σοβαρά και 95 ελαφρά).
Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σε 91 -επίσης- τροχαία είχαν χάσει τη ζωή τους 25 άτομα και είχαν τραυματιστεί 104, εκ των οποίων τα 27 σοβαρά.

Με αφορμή το «μπαράζ» θανατηφόρων τροχαίων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά και την αύξηση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων χωρίς τραυματισμούς, αλλά με υλικές ζημιές, ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Χανίων Γιώργος Λιμπινάκης απηύθυνε χθες έκκληση στους οδηγούς να εφαρμόζουν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Ο κ. Λιμπινάκης σημείωσε ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έξαρση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στο Νομό Χανίων, αλλά, απ' ό,τι παρακολουθώ, και στους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης. Αυτό το φαινόμενο δεν έχει ξανασυμβεί άλλη χρονιά, προσπαθούμε να το μελετήσουμε, να εξηγήσουμε τους λόγους».

Με δεδομένο ότι «έρχεται» χειμώνας (βροχές, κ.λπ.) ο κ. Λιμπινάκης σημείωσε ότι οι οδηγοί θα πρέπει «να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, να μην αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες, να μην κάνουν επικίνδυνα προσπεράσματα, να παίρνουν τα μέτρα ασφαλείας (ζώνες, κράνη). Ειδικά οι δικυκλιστές, τώρα που θα είναι βρεγμένοι οι δρόμοι, θα πρέπει να προσέχουν πολύ, να πηγαίνουν με μικρές ταχύτητες και να προσέχουν στις διασταυρώσεις».

Ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Χανίων ανέφερε ότι «τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα καταγράφονται όχι στο νέο εθνικό οδικό δίκτυο Χανίων - Κισάμου και Χανίων - Ρεθύμνου -εκεί πάμε πολύ καλά-, αλλά στα πέριξ της πόλης και στο παλιό οδικό δίκτυο Χανίων - Κισάμου».

Ο ίδιος γνωστοποίησε πως «από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έχουμε διαπιστώσει ότι αρκετά τροχαία ατυχήματα - δυστυχήματα οφείλονται σε κατανάλωση οινοπνεύματος, αλλά και σε παραβίαση της προτεραιότητας. Επίσης, στην απόσπαση της προσοχής, που σε αυτή συντελεί το κινητό τηλέφωνο, πιστεύω ότι οφείλονται αρκετά ατυχήματα. Μπορεί να μην είναι σοβαρά ή θανατηφόρα, αλλά έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις υλικών ζημιών, γεγονός που εμείς πιστεύουμε ότι οφείλεται στη χρήση κινητού τηλεφώνου από τους οδηγούς».

Ο κ. Λιμπινάκης τόνισε ότι η Τροχαία Χανίων σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειές της, «ώστε να μπορέσουμε να αστυνομεύσουμε καλύτερα το εθνικό δίκτυο και την πόλη των Χανίων, προκειμένου να συμβάλουμε στην περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων».

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, δεδομένου ότι η Υπηρεσία αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, ο κ. Λιμπινάκης απάντησε ότι «ανέκαθεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, όμως η προσπάθειά μας θα γίνει με το προσωπικό που έχει απομείνει και με τα άτομα που θα "εξοικονομήσουμε" από τα γραφεία και τα οποία θα διατεθούν στην αστυνόμευση είτε της πόλης είτε των εθνικών δικτύων. Παράλληλα, θα υπάρξει και μία χαρτογράφηση των οδών, τόσο στην πόλη όσο και στα εθνικά δίκτυα, ώστε να δούμε πού προκαλούνται τροχαία ατυχήματα, προκειμένου να γίνει μία στοχοποίηση των ενεργειών μας, για να υπάρξει μία καλύτερη αστυνόμευση για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων».

Καταλήγοντας, ο κ. Λιμπινάκης υπενθύμισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα το Τμήμα Τροχαίας Χανίων διοργανώνει την ετήσια έκθεση πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων, στο Παλιό Τελωνείο και απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες, αλλά και σε μαθητές - εκπαιδευτικούς να την επισκεφθούν. «Θα έχει οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο πιστεύω ότι θα συμβάλει στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων», σημείωσε.

ΣΤΟ Ν. ΧΑΝΙΩΝ Τροχαία ατυχήματα

Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2008
- Τροχαία ατυχήματα: ................................... 91
- Νεκροί: .....................................,,....... 25
- Σοβαρά τραυματίες: ................................... 27
- Ελαφρά τραυματίες: ................................... 77

Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2009
- Τροχαία ατυχήματα: ................................... 91
- Νεκροί: .............................................. 14
- Σοβαρά τραυματίες: ................................... 29
- Ελαφρά τραυματίες: ................................... 95

1 - 13 Οκτωβρίου 2008
- Τροχαία ατυχήματα: ................................... 9
- Νεκροί: .............................................. 2
- Σοβαρά τραυματίες: ................................... 2
- Ελαφρά τραυματίες: ................................... 5

1 - 13 Οκτωβρίου 2009
- Τροχαία ατυχήματα: ................................... 8
- Νεκροί: .............................................. 6
- Σοβαρά τραυματίες: ................................... 1
- Ελαφρά τραυματίες: ................................... 3
digitalcrete.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails