Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ο ΒΟΑΚ είναι πεδίο μάχης με επικίνδυνους οδηγούς

«Ο ΒΟΑΚ είναι πεδίο μάχης και φταίνε κυρίως αυτοί που τον χρησιμοποιούν». Η θλιβερή αυτή διαπίστωση ανήκει στο Διοικητή της Τροχαίας Ρεθύμνου, Γιώργο Τσαχάκη, ο οποίος θεωρεί πως σωστά γίνονται παρεμβάσεις και διεκδικείται βελτίωση του οδικού δικτύου, αλλά τονίζει πως τα τροχαία ατυχήματα οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό όχι στις κακές υποδομές αλλά στους απρόσεκτους και επικίνδυνους οδηγούς.

Με αφορμή το πρόσφατο τροχαίο ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό Σουηδό και επτά τραυματίες και την αύξηση γενικά των τροχαίων στην Κρήτη, στον ΒΟΑΚ, ο κ. Τσαχάκης σημειώνει πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ίσως ο σημαντικότερος.

«Μπορεί να έχουμε κακούς δρόμους, μπορεί να έχουμε κακές υποδομές, μπορεί να έχουμε χίλια δυο πράγματα αλλά έχουμε απρόσεκτους και επικίνδυνους οδηγούς. Οι ξένοι που έρχονται διακοπές δεν ξέρουν ότι είναι σε εμπόλεμη ζώνη, όταν ενοικιάζουν αυτοκίνητα και μπαίνουν στους δρόμους της Κρήτης γιατί δεν μιλώ μόνο για το Ρέθυμνο, μιλώ για όλη την Κρήτη. Τελικά αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι ο ΒΟΑΚ είναι ένα πεδίο μάχης και δεν φταίει ο ΒΟΑΚ σαν ΒΟΑΚ, φταίνε αυτοί που χρησιμοποιούν τον ΒΟΑΚ. Μπορεί να έχει ελλείψεις, να μην έχει διαχωριστικά στη μέση, να είναι στενός στις στροφές, αυτόν τον δρόμο τον χρησιμοποιούν άνθρωποι που για εμένα δεν θα έπρεπε να οδηγούν καθόλου».

Ζητούμενο για την Υηρεσία της Τροχαίας όπως λέει ο ίδιος, είναι να «προσπαθεί να γλιτώσει έστω και έναν άνθρωπο». Για το λόγο αυτό διοργανώνει και φέτος έκθεση με φωτογραφίες και βίντεο από τροχαία ατυχήματα, στο Κέντρο Νέων τη ερχόμενη εβδομάδα. Σκοπός να σοκάρει, γιατί έτσι, όπως πιστεύουν οι άνθρωποι της Τροχαίας, θα γίνει συνείδηση τι αποτέλεσμα έχουν τα τροχαία και θα σωθούν ανθρώπινες ζωές.

«Έχω πάνω από επτά χρόνια σε αυτή την υπηρεσία, είτε σαν υποδιοικητής είτε σαν διοικητής. Εγώ ξέρω ότι ποτέ σε αυτά τα χρόνια δεν σταματήσαμε να προσπαθούμε να γλιτώσουμε έστω και ένα άνθρωπό, έστω και ένα παιδί. Αυτό είναι το ζητούμενο για εμάς, αυτό μας ευχαριστεί, πέρυσι είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία η έκθεση, υπήρχε ένα dvd το οποίο πραγματικά σόκαρε τα παιδιά και φέτος θέλουμε πάλι να τα ταρακουνήσουμε και έχουμε συνεργασία με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να έρθουν τα σχολεία».

Ο κ. Τσαχάκης σημειώνει πως η Υπηρεσία είναι στη διάθεση των σχολείων όλο το χρόνο. «Σε όποιο σχολείο και αν μας έχουν καλέσει, στην πιο μακρινή γωνιά του νομού, εμείς ανταποκριθήκαμε γιατί πιστεύουμε ότι η προσπάθεια μπορεί να μην αποδώσει άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα θα αποδώσει. Δηλαδή αν ένα παιδί από μικρή ηλικία μάθει να βάζει το κράνος του, τη ζώνη ασφαλείας, κάνει παρατήρηση στους γονείς που δεν φοράνε τη ζώνη, είναι σύμμαχοί μας στην προσπάθεια που κάνουμε».

Φέτος η έκθεση επικεντρώνεται στη μέθη, γιατί όπως λέει χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Τροχαίας, «στα περισσότερα ατυχήματα που έχουν γίνει φέτος στο δίκτυό μας ήταν εμπλεκόμενοι νέοι άνθρωποι που είχαν πιει. Στην καμπάνια αυτή θα επικεντρωθούμε βέβαια και στη χρήση κράνους. Υπάρχει επιχειρηματίας του Ρεθύμνου που κάνει προσφορά 10 κράνη που θα κληρωθούν στα παιδιά, άλλοι που κάνουν προσφορές σε κάποιες στολές δικυκλιστών, δηλαδή προσπαθούμε να κεντρίζουμε το ενδιαφέρον τον παιδιών με οποιοδήποτε τρόπο».
goodnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails