Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Κυβερνητική Επιτροπή για τα τροχαία δυστυχήματα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΥΠΑΚΗ
Στην επανασύσταση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τα τροχαία ατυχήματα, με τη συμμετοχή και των υπουργείων Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης ότι θα προβεί η κυβέρνηση, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash».

Αναφερόμενος στο γαλλικό μοντέλο, το οποίο είχε τεθεί ως πρότυπο και από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι έχει πρωτεύουσα σημασία «κατ’ αρχήν να ξεκινήσουμε μέσα από τα ίδια τα σχολεία, υιοθετώντας την αντίληψη που υπάρχει στη Γαλλία ως προς την εκπαίδευση των νέων παιδιών για την οδική συμπεριφορά. Κάτι που δεν είναι στις προτεραιότητες της παρούσας κυβέρνησης, αλλά είναι δέσμευσή της».

Ο ίδιος εκτιμά ότι «στην Ελλάδα προσεγγίζαμε το θέμα αυτό επιφανειακά ως προς την ουσία –και η ουσία είναι το προλαμβάνειν– και βεβαίως πολύ αυστηρά ως προς την εφαρμογή κωδίκων με ποινές κ.ο.κ.».

Όσον αφορά τα πιο άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν –καθώς τα προηγούμενα απαιτούν μια προεργασία που θα την αναλάβει η Διυπουργική Επιτροπή –«είναι αυτά που διαχρονικά η ελληνική πολιτεία προσπαθεί να τα εφαρμόσει και που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του οδικού δικτύου, τον έλεγχο των οχημάτων, την κινητοποίηση του κάθε πολίτη, προκειμένου όταν οδηγεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση που να μην του επιτρέπει να κάνει πράγματα που δεν είναι σωστά, όπως π.χ. να είναι σε κατάσταση ευθυμίας».

Καίριο θέμα εξακολουθεί να παραμένει για τον κ. Σηφουνάκη το δαιδαλώδες καθεστώς συναρμοδιοτήτων «που κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσει». Και φέρει ως παράδειγμα: «Το θέμα της καθαίρεσης των αυθαίρετων πινακίδων είναι περίπου σαν τις αυθαίρετες κατοικίες, όπου η αρμοδιότητα ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όπου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια ενώ έχει έναν κωδικό, δεν προβαίνει ποτέ σ’ αυτό. Αυτό το καθεστώς πρέπει να αλλάξει», προαναγγέλλοντας το ενδεχόμενο ίδρυσης μιας ακόμη ανεξάρτητης αρχής, ώστε να υπάρχει συντονισμένη εποπτεία.
apogevmatini.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails