Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ένοχη για τροχαία ουσία που υπάρχει σε αναλγητικά

Ουσία που υπάρχει σε κοινά αναλγητικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανατηφόρων αυτοκινητιστικών ατυχημάτων. Ερευνα έδειξε ότι οι οδηγοί που έχουν σκοτωθεί στο δρόμο ήταν πιο πιθανό να οδηγούν επικίνδυνα μετά τη λήψη κωδεΐνης, μιας φαρμακευτικής ουσίας που μοιάζει με τη μορφίνη και χρησιμοποιείται σε γνωστά φάρμακα.

Οπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, αυτή η ουσία μπορεί να φέρει στους οδηγούς υπνηλία, να επιβραδύνει τα αντανακλαστικά τους και να τους κάνει πιο επιρρεπείς στο λάθος. Η κωδεΐνη δεν μπορεί να χορηγηθεί χωρίς συνταγή γιατρού, όμως αυτό δεν είναι αναγκαίο να γίνεται στις ποσότητες που περιέχεται σε προϊόντα παρακεταμόλης. Ωστόσο, η τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lakehead και της Ιατρικής Σχολής του Βόρειου Οντάριο στον Καναδά, έδειξε ότι 2.100 οδηγοί που σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ από το 1975, είχαν πάρει κάποιο αναλγητικό όπως η κωδεΐνη, η μορφίνη ή η μεθαδόνη.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν λάβει αναλγητικά είχαν 42% μεγαλύτερες πιθανότητες να οδηγούν απρόσεκτα, ενώ στους άντρες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 74%. Το βασικότερο πρόβλημα που διαπιστώθηκε ήταν να μείνουν στη λωρίδα τους, ενώ το 18% οδηγούσαν πολύ γρήγορα, το 7% έκαναν αντικανονικές στροφές και το 6% οδηγούσαν επικίνδυνα.
espressonews



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails