Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Προσοχή στις διαβάσεις των τρένων

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Διανομείς σε κόντρα με το χρονόμετρο για 3 ευρώ την ώρα

Διανομείς σε κόντρα με το χρονόμετρο για 3 ευρώ την ώρα
Μέσα σε ένα μήνα έχω τρακάρει με το παπάκι της δουλειάς εννέα φορές. Βάζω σε κίνδυνο τη ζωή μου για ένα ευρώ παραπάνω, για το φιλοδώρημα. Σε αυτό το επάγγελμα οι συνθήκες σε κάνουν να νιώθεις κατώτερος από τον υπόλοιπο κόσμο». Ο κ. Χαράλαμπος Μεσσήνης είναι ένας από τους 40.000 ταχυδιανομείς που ζουν και κινούνται διαρκώς «στο κόκκινο» για να παραδώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα κάθε παραγγελία. Στα 60 του χρόνια, παρότι, όπως λέει, είναι «μεγάλος για τη δουλειά», εργάζεται 11 ώρες κάθε μέρα για να καλύψει τα έξοδα της οικογένειάς του. Κάθε φορά που πηγαίνει στη δουλειά, όμως, αναρωτιέται αν θα γυρίσει πίσω σώος: «Οταν προσπερνώ τις νταλίκες στο δρόμο ή όταν οδηγώ στο αντίθετο ρεύμα, κάνω το σταυρό μου. Ξέρω ότι, αν πάθω κάτι, εγώ θα πληρώσω τα έξοδά μου, καθώς και της μηχανής. Είναι επικίνδυνο επάγγελμα», τονίζει και προσθέτει: «Η μάχη με το χρόνο, ώστε να φτάσει γρήγορα η παραγγελία, και οι ληστές που καραδοκούν τα βράδια είναι μόνο δύο από τα προβλήματά μας».

Τα τροχαία ατυχήματα στα οποία «ντελιβεράδες» τραυματίζονται ή ακόμα και χάνουν τη ζωή τους δεν είναι λίγα. «Εχω δει συνάδελφό μου να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μου από τροχαίο στην προσπάθειά του να παραδώσει γρήγορα την παραγγελία», λέει η 40χρονη Βαλεντίνη Δημητρίου, διανομέας φαγητού εδώ και τρία χρόνια. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Τροχαία Ν. Ιωνίας, ετησίως έχουμε τουλάχιστον δέκα θανάτους ταχυδιανομέων εν ώρα εργασίας. Επίσης, όπως προκύπτει από στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ένας στους τέσσερις δικυκλιστές διανομείς φαγητού έχει υποστεί τουλάχιστον μία φορά τροχαίο - εργατικό ατύχημα, ενώ ένας στους πέντε παρουσιάζει προβλήματα υγείας – κυρίως εξαιτίας του κρύου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του άγχους της δουλειάς. Οι ταχυδιανομείς είναι ωρομίσθιοι και αμείβονται με τρία ευρώ την ώρα.

Τις βραδιές με μεγάλες αθλητικές ή τηλεοπτικές διοργανώσεις η άτυπη «κόντρα» για την πιο γρήγορη παράδοση κάθε παραγγελίας μεγαλώνει μεταξύ των περίπου 25.000 «ντελιβεράδων» που κατακλύζουν τους δρόμους της Αθήνας.

«Τρέχουμε σαν τρελοί στο δρόμο με κίνδυνο της ζωής μας. Περνάμε ξυστά από νταλίκες, διασχίζουμε τους δρόμους ανάποδα, ξεκινάμε με κόκκινο φανάρι. Και όλα αυτά για ένα παραπάνω μεροκάματο. Οι εργοδότες μάς αναγκάζουν να λειτουργούμε με χρονόμετρο. Οσο πιο γρήγορος είσαι στις παραγγελίες τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις να χάσεις τη δουλειά σου», καταγγέλλει ο κ. Διονύσης Καράνης, ο οποίος εργάζεται εδώ και έξι μήνες ως διανομέας σε πιτσαρία.

Η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί ακόμα ένα «αγκάθι» του επαγγέλματος. Σύμφωνα με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών, από τους 40.000 ταχυδιανομείς που εργάζονται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, μόλις οι 2.000 είναι ασφαλισμένοι – και μάλιστα σε ποσοστό 30% για τέσσερις ώρες εργασίας, παρότι εργάζονται τουλάχιστον οκτώ. Ο ταμίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών, κ. Παναγιώτης Κουλουμπαρίτης, σημειώνει ότι οι έλεγχοι στα καταστήματα όπου εργάζονται οι διανομείς φαγητού έχουν ελαττωθεί τον τελευταίο χρόνο. «Πλέον οι έλεγχοι γίνονται μόνον έπειτα από καταγγελία των ίδιων των εργαζομένων», συμπληρώνει.
e-tipos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails